Of U nu individueel sport of in teamverband. Professioneel of op amateur niveau. Op een sportschool, onder begeleiding, of zelfstandig thuis of in de buitenlucht. Bijna alle sporters krijgen vroeg of laat wel te maken met sportblessures. Soms kleine sportblessures en soms grote letsels na forse trauma’s. Naast de letsels die acuut ontstaan na een val, verzwikking of ander ongeval of trauma zien wij bij sporters vaak blessures als gevolg van overbelasting. Een blessure als gevolg van overbelasting kan komen door een te snelle opbouw in de trainingsarbeid, te zwaar getraind of te lang doorgegaan. Echter zien wij in de praktijk juist ook veel klachten als gevolg van overbelastingen zonder dat er een duidelijk verschil is in trainingsarbeid. Ook veranderingen in rust en herstel zijn vaak de oorzaak voor het ontstaan van blessures. Slecht slapen, ongezond eten, emotionele gebeurtenissen of stress door werk- of familieomstandigheden zijn allemaal factoren die invloed hebben op het lichaam.
Sportblessures
Wat zijn sportblessures?
Deze factoren kosten energie, en dat verlies aan energie gaat ten koste van de kwaliteit van herstel en de snelheid waarop het lichaam hersteld van trainingsarbeid. Zodoende is het mogelijk om klachten te krijgen die het gevolg zijn van overbelasting zonder dat er veranderingen zijn in de trainingsarbeid. Ook door veranderingen in het lichaam, of klachten die niet direct een relatie lijken te hebben met de sport of werkzaamheden, kunnen blessures ontstaan. De oorzaak van de klachten is dan vaak een verandering in de beweegpatronen als gevolg van andere fysieke ongemakken. Deze veranderingen, zelfs als lijken zo nog zo onschuldig, kunnen grote verstoringen geven in de beweegpatronen waardoor het lichaam anders wordt belast dan dat het gewend is. Door deze verandering in de beweegpatronen kunnen weefsels dan toch overbelast raken ondanks dat er geen verandering in de trainingsarbeid is geweest.
”Samen werken aan uw fysieke en mentale activiteit”
Veel voorkomende sportblessures
We zien in de praktijk veel sporters die voetballen, hardlopen, tennissen, volleyballen of golfen. Elke sport heeft zo zijn eigen specifieke sportblessures. Maar de aard de oorzaak voor het ontstaan van deze blessures blijken toch vaak heel individueel te zijn. Daarom blijft het belangrijk om de behandeling te richten op de individuele wensen en behoeften van de sporter. En de eisen die hij of zij stelt aan het al dan niet actief kunnen blijven sporten. Bij voetballen zien wij vaak dat de blessures rond de heupen, knieën of enkels gelokaliseerd zijn zoals liesklachten, spierblessures van de buikspieren, hamstrings of kuiten. Letsels van de banden van de knie of enkel en pees irritaties of ontstekingen van de patellapees of achillespezen.
Bij hardlopen zie je vaker pijnklachten aan de buitenkant van de heup, in de billen en irritaties van de kapsels en banden van de knie dan wel de enkels. Bij tennissen zien onze fysiotherapeuten naast de blessures door het lopen of verstuiken specifiek ook blessures van de rug en nek en de schouder, elleboog en pols. Bij volleyballen zie je vergelijkbare blessures als bij het tennissen, specifiek voor de volleybal zijn wel de blessures aan de vingers en de knieën. Bij golfen zien wij veel verschillende lichamelijk problemen ontstaan. Omdat u met golf over redelijk grote afstanden loopt en golfswings maakt zien onze fysiotherapeuten voor beide activiteiten de eigen specifieke blessures ontstaan.
Problemen welke ontstaan als gevolg van onvolkomenheden in de techniek van de golfswing waardoor overbelasting kan ontstaan van de lage rug, heup, knie, enkel of voet. Maar ook juist van de nek, schoudergordel elleboog of pols. Omdat de golfswing gepaard gaat met grote rotatiesnelheden en daarmee grote krachten die inwerken op het lichaam is een goede techniek en voldoende mobiliteit belangrijk. De golfswing is specifiek een beweging waarin het hele lichaam in beweging is. Een beperking in één van de gewrichten heeft direct invloed op de beweging en het krachtenspel van de andere gewrichten. Bij golfblessures is overleg met de golf pro daarom vaak ook heel belangrijk. Wij hebben verstand van het menselijk lichaam, de golf pro heeft de specifieke kennis om de juiste techniek aan te leren. Omdat wij opgeleid zijn tot golf fysiotherapeut beschikken wij over voldoende kennis van de golfswing om met uw golf pro te kunnen overleggen over eventuele aanpassingen in de swing of om de golf swing aan te passen aan de wensen en mogelijkheden van het lichaam van de golfer.
Over de behandeling van sportblessures
De behandeling is afhankelijk van het type sportblessure en de ernst van de sportblessures. Onze therapeuten maken samen met u een behandelplan op maat. U kunt contact met ons opnemen, zodat wij tijdens een eerste afspraak uw klachten kunnen onderzoeken.